HERITAGE RETREAT

BESAC

HERITAGE RETREAT

BESAC

HERITAGE RETREAT

BESAC

thin

“BESAC”

Heritage

retreat

Besac je mjesto koje miješa zahtjeve kulture i lokalne zajednice, kako bi se povećala sinergija između dinamičkog raspona aktivnosti na samom mikrolokalitetu.

Tokom 2017. godine, Vlada Crne Gore i Ministarstvo kulture su kroz dokument “Potencijali kulturne baštine” identifikovali i predstavili bogatstvo i vrijednosti kulturnih slojeva kroz jedinstvene i reprezentativne primjerke objekata u okviru svoje vrste. Iako bogatstvo crnogorske kulturne baštine prevazilazi taj tip publikacije, primarni cilj je bio zainteresovati i informisati javnost za modele valorizacije kulturne baštine i njeno održivo korišćenje.

U trenutku izrade ovog master plana, tvrđava “Besac” se nalazi u dobrom stanju. Konzervatorsko-restauratorski radovi realizovani su u dvije faze, 2013. i 2016. godine, a finansirani su iz predpristupnih fondova Evropske Unije.

Market “VIR”


Umjestno konvencionalnog naziva “suvenirnica”, kreiraćemo prostor koji će biti informativni ali i prodajni centar, jednom riječju – market.

U marketu ćemo probati da izbjegnemo konvencionalne i fokusirati se na gastronomski suvenir, obizrom da time direktno podržavamo lokalne proizvođače i motivišemo na dodatni rad – začini, sir, vino, med, marinirani krap i sl. u unuficiranim pakovanjima koji proizilaze iz brenda “Besac”.

Promenada “Labeatis”


“Glavna ulica”. Posvećena najstarijim lokalcima i autohtonom stanovištvu, kao vrlo bitna hipoteza za savremeno tumačanje crnogorske istorije, ujedno potencijalno zanimljiv narativ za turiste. Promenada je samo stilski naziv za tu cjelinu, ali činjenica da je to najveća komunikaciona žila u utvrđenju, ovaj naziv joj na neki način daje na značaju.

Idealna je za uvezivanje sa izložbenim segmentom u cilju prezentacije generalne istorije utvrđenja, koja može biti i povezana sa urbanim mobilijarom i inventarom.

Vinski muzej “Besa”


Omaž vinu je možda i najbitniji sadržaj kompleksa, obzirom da je regija Crmnice postojbina vina u Crnoj Gori. Ovom segmentu se mora posvetiti izuzenta pažnja i u funkcionalnom i konceptualnom smislu. Iz tvrđave niko ne smije izaći a da nije na neki način osjetio priču o vinu, probao ga ili učestvovao u nekoj od edukativnih radionica koje mogu biti organizovane sezonski.

Naziv za segment sadržaja se etimološki lijepo veže na “dobro utvrđena” i “sačuvana” vina, što je direktno indukovano i samim nazivom kompletnog kompleksa.

Panoramska terasa “Pelikan”


Omaž autohtonoj vrsti ptica ali i nizu drugih koji se nalaze u basenu, sa izložbenom prezentacijom i instalacijama prepoznatljivih ptica u tom reonu (napr. skulpture eminentnih vajara ili privremen instalacije na obodima terase).

Afirmacija posmatranja ptica, kao sadržaja je bitno, obzirom da basen Skadarskog jezera broji preko 200 vrsta ptica.

Restoran “Castaneis”


Ugostiteljski sadržaj, posvećena popularnom divljem plodu iz okoline (kesten). Restoran kao i a-la-cart ponuda mora biti savremen sa primjesom “slow food” koncepta i njegovanjem obroka u sljedovima, shodno sezonskoj ponudi. Ovakav koncept će odvojiti kompleks od svih restorana u basenu Skadarskog jezera i definisati ciljnu grupu na precizniji način.

Jela na bazi krapa, ukljeve, kestena, suvog voća, meda, nara, gljiva i sl. ali i specijalno kruriranih mesnih obroka, će restoran učiniti izuzetno privlačnim za sve ljubitelje savremene gastronomije.

Piktogrami

“BESAC”

Heritage

retreat

“Besac Heritage Retreat” kontinuiranim promišljanjem i nadogradnjom svoje ponude će se u dogledno vrijeme

pozicionirati kao turistički model za primjer u Crnoj Gori, a njegova fluidnost omogućiti konstantu u obezbjeđivanju raznovrsnosti sistema i sadržaja koje obuhvata. Samim time, stranim gostima će predstavljati poseban ugođaj na

njihovom putovanju kroz našu zemlju, dok će domaćim gostima obezbijediti mjesto gdje mogu pobjeći od svoje svakodnevnice, ali i kome se vraćaju uvijek željni poznatog, a novog.

Heritage retreat