BESAC Heritage retreat
Besac Skadarsko jezero

Skadarsko jezero

Desno od vas se nalaze zidine. Priđite im i „bacite“ pogled. Ono što vidite je najveće jezero u Crnoj Gori, Skadarsko jezero. Ne zna se koja je priča nevjerovatnija — kako je ono nastalo prema predanju ili kako je zaista nastalo.

Prema legendi jezero je nastalo od prolivenih suza crnogorske vile, kojoj Bog nije htio da ispuni želju da joj plave oči pretvori u crne, već je zbog njene taštine i hira oslijepio. Očajna vila je toliko plakala da se od njenih suza napravilo jezero. Bog, zadivljen ljepotom tog jezera je odluči da joj vrati vid. A vila, kada je ugledala veličanstven pejzaž koji je nehotice stvorila reče Bogu da u životu ništa ljepše nije vidjela i da bi tu mogla živjeti do kraja života. Bog joj ispuni i tu želju i pokloni joj jezero sa sve okolnim brdima.

Sa druge strane, činjenice kažu da je ovo jezero sve do sredine XIX vijeka bilo veća bara i da ga je okolno stanovništvo zvalo Veliko blato. Jedne godine, poslije velike oluje, rijeka Drim je sa albanskih planina nanijela toliko mulja i pijeska da se njeno korito pomjerilo, a od nekadašnje bare je nastalo najveće jezero na Balkanu.

Besac Heritage Retreat | Restort,

Virpazar,Montenegro

+38269329888,
Open: 09:00 am – 09:00 pm